Het fotoboek geeft een impressie van elk verblijf (vakantie) bij de bergerie. Het begint bij aankomst. Ik maak eerste een rondje rond het huis om te laten zien hoe we het, na meestal een periode van enkele maanden, weer aantreffen. Vervolgens zie je het verloop van ons verblijf en de projecten waaraan we werken.

Het begin is mei 2009.

Frankrijk, officieel de Franse Republiek (Frans: République française), is een land in West-Europa en qua oppervlakte het op twee na grootste Europese land. Frankrijk ligt tussen het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje (in het westen), België en Luxemburg (in het noorden), Duitsland, Zwitserland en Italië (in het oosten) en Spanje, Andorra, de Middellandse Zee en Monaco in het zuiden. Ook het eiland Corsica in de Middellandse Zee, behoort tot Frankrijk alsook vele overzeese gebieden.Inclusief overzeese gebieden heeft het land een oppervlakte van 674.843 km² en een bevolkingscijfer van 65,4 miljoen (januari 2010). Frankrijk, vanwege de zeshoekige vorm ook wel l'Hexagone genoemd, is naar oppervlakte het grootste land binnen de Europese Unie. De hoofdstad is Parijs, dat ook verreweg de grootste stad van het land is.

Sinds het Verdrag van Verdun in 843 kent Frankrijk, dat haar naam dankt aan de Franken, in haar geschiedenis enige continuïteit als bestuurlijke en culturele eenheid. Frankrijk is daarmee de oudste nog bestaande geopolitieke factor in de Europese machtsverhoudingen. De Franse culturele identiteit kan als ruim 2000 jaar oud beschouwd worden, omdat de Romeinse invloed zo beslissend is geweest. De landsgrenzen liggen sinds de Vrede van Nijmegen in 1678 redelijk vast en vallen voor een groot deel samen met natuurlijke grenzen.

Tegenwoordig is Frankrijk een eenheidsstaat en een democratische semi-presidentiële republiek. Het land is lid van grote en belangrijke internationale organisaties zoals de EU, de VN, de Veiligheidsraad (permanent, met vetorecht), de NAVO, de G8, de OESO en de WTO. Frankrijk was een van de initiatiefnemers van de Europese Monetaire Unie, die in 2002 leidde tot de invoering van de euro als wettig betaalmiddel in een groot aantal lidstaten van de EU, waaronder Frankrijk. In 1960 werd Frankrijk na de VS, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk de vierde mogendheid met kernwapens. Frankrijk behoort tot de 10 meest ontwikkelde landen ter wereld.

De regio is op 1 januari 2016 ontstaan door de verplichte samenvoeging van de regio's Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées. Op 6 en 13 december 2015 waren er de eerste verkiezingen voor de 158 leden van de eerste Regionale Raad van Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées.

Tot en met 31 december 2015 bestond de regio Midi-Pyrénées uit acht departementen en was de grootste regio van Frankrijk en gelegen in het midden van het zuidwesten. De natuurlandschappen in deze streek zijn uitermate gevarieerd. Van de Pyreneeën tot het dal van de Dordogne, van de Gascogne tot in de Gorges du Tarn: een diversiteit die alleen maar vergeleken kan worden met de rijkdom van de historische bezienswaardigheden.
Dit brede gebied loopt van de Aveyron tot de Gers en van de Ariège tot achterin de Dordogne.

A Le Puech (07)Hoe vonden wij ons droomhuis in Frankrijk

In deze categorie komt het verhaal van onze zoektocht.

 

De steden, dorpen en gehuchten (in het Frans Lieu-dit) liggen over het algemeen in de omgeving van de Bergerie. De omgeving kan voor Franse begrippen ook rustig anderhalf uur rijden zijn. Die reistijd heeft in de meeste gevallen te maken de locale wegen. Met uitzondering kan gebruik worden gemaakt van de snelweg, het merendeel rijden we dus binnendoor. Prachtig, maar het kost wat meer tijd.

Om het overzichtelijk te houden heb ik een splitsing gemaakt tussen steden, dorpen en gehuchten die relatief dicht bij zijn, maximaal 30 minuten rijden met de auto en alles wat verder weg is.
Per stad, dorp of gehucht geef ik een impressie van de sfeer, huizen en bijzondere bouw werken.

Er zijn veel bezienswaardigheden in de Lot en de directe omgeving.

Laat ik beginnen met de definitie van brocante. De encyclopedie zegt er het volgende over:

  1. De brocante zelfst.naamw. (m./v.) Uitspraak: [bro'kɑntə] Verbuigingen: brocante|s (meerv.) antiek spul om je woning mee in te richten.
  2. Curiosa of tweedehands goed of tweedehands goederen.
  3. Curiosa; semi-antieke spullen (toon de herkomst via de etymologiebank).