Geschiedenis

Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van de provincie Languedoc. Lot is ongeveer een kwart van de oppervlakte kwijtgeraakt bij de vorming van het departement Tarn-et-Garonne in 1808.


Geografie

Lot maakt deel uit van de regio Midi-Pyrénées. Het departement grenst aan de departementen Corrèze, Cantal, Aveyron, Tarn-et-Garonne, Lot-et-Garonne en Dordogne.
Lot ligt voor een groot deel op de kalkhoogvlaktes (de Causses), bijvoorbeeld de Causse de Limogne, de Causse de Gramat en de Quercy Blanc. Een groot deel hiervan is onderdeel van een regionaal natuurpark, het Parc Natural Regional des Causses du Quercy. Het is een zachtglooiende hoogvlakte met zeer arme grond. De bomen, die er toch rijkelijk staan, zijn grotendeels armetierig.
De hoogvlakte wordt op verschillende plaatsen doorsneden door diepe rivierdalen: de rivieren liggen tot 100 meter lager dan de hoogvlakte, wat van tijd tot tijd indrukwekkende uitzichten op kan leveren. De rivier de Lot is een duidelijk voorbeeld van zo'n diepliggende rivier.

De hoofdstad van Lot, Cahors, ligt aan drie kanten omsloten door een meander van de rivier.

Lot bestaat uit drie arrondissementen:
Cahors
Figeac
Gourdon

Lot bestaat uit 31 kantons:
Kantons van Lot.

Lot bestaat uit 340 gemeenten:
Lijst van gemeenten in het departement Lot


Demografie

De inwoners van Lot heten Lotois.


Toerisme

Lot leeft voor een groot deel van het toerisme. De kalksteen waar het gebied vooral uit bestaat heeft vele grotten laten ontstaan, grotten die al sinds mensenheugenis bekend zijn en waar deels ook voorhistorische grotschilderingen te zien zijn. Bijvoorbeeld de grot van Pech Merle in Cabrerets.

Saint-Cirq-Lapopie wordt gezien als een van de mooiste plaatsjes van Frankrijk, en is een enorme toeristische trekpleister.
Rocamadour is na Mont Saint-Michel het meest bezochte plaatsje van Frankrijk en komt ook als bedevaartsplaats op de tweede plek (na Lourdes).